MITÄ VALMENNUS SISÄLTÄÄ JA MIKSI?

Alusta asti meille on ollut tärkeää auttaa ratsastajia paitsi oivaltamaan oheisharjoittelun hyödyt, myös opettamaan miksi olemme valinneet valmennuksiimme juuri näitä asioita. Rakentamalla ymmärrystä siitä mitä ja miksi teemme, uskomme pystyvämme muuttamaan sitä käsitystä mitä ratsastajan oheisharjoittelulla tarkoitetaan.

TREENIEN RYTMITYS

Löydät valmennusalustalta kahdeksan viikon ajalle selkeän treeniohjelman. Tavoitteena on tehdä 2-3 lyhyttä treeniä viikossa. Lisäksi löydät viikkorungosta podcast suosituksia, aerobista liikuntaa sekä ravitsemukseen liittyviä arkivinkkejä.

Valmennuksen aikana treenejä toistetaan muutamia kertoja. Tällä tavoitellaan kahta kehityksen kannalta oleellista asiaa: riittävää progressiivisuutta eli harjoittelun kehittävyyttä sekä todellista oppimista esimerkiksi kehonhallinnassa. Hyödyt treenistä valtavasti enemmän kun teet samoja asioita keskittyneesti useamman kerran. Vaikka ohjelmoisin sinulle maailman parhaan treenin ja teet sen vain kerran, on hyvin epätodennäköistä, että saisit siitä parasta mahdollista hyötyä irti.

YKSITTÄISEN TREENIN RAKENNE

Ohjelmasta löytyy kolme 10-40 minuutin harjoitusta viikossa. Kaikki treenit ovat ohjattuja treenivideoita jotka on helppo vain napsauttaa päälle ja tehdä missä vain sinulla on vähän vapaata tilaa.

Harjoituksien tavoitteena on kehittää ratsastajan jäntevyyttä, keskivartalon- ja lavanhallintaa, lantion alueen symmetrisyyttä sekä saada aikaan aineenvaihdunnallisia muutoksia/kehitystä lihaksissa sekä hengitys- ja verenkiertoelimistössä.

MITÄ UUTTA VALMENNUKSESSA?

Valmennus sisältää lisäksi täysin uudenlaisen harjoituksen, joka keskittyy ratsastajan kehonhallinnan perusteisiin. Foundations -harjoituksen tavoitteena on tutustuttaa ratsastaja oman kehonhallintaan yksi tärkeä elementti kerrallaan. Harjoituksessa on rauhallinen tahti, joka mahdollistaa sen, että sinulla on oikeasti aikaa miettiä rauhassa asioiden hahmottamista.

Mistä FOUNDATIONS harjoitus rakentuu?

 • Lonkan ja rintarangan liikkuvuus
 • Jalkaterän hallinta ja säären/pohkeiden voima
 • Lavanhallinta
 • Pakarat & lantion alueen kontrolli
 • Keskivartalon hallinta ja hengitys

Lyhyet, kiireiseenkin päivään sopivat treenit ovat toinen uusi elementti jonka halusimme tuoda mukaan uuteen BODYWEIGHT valmennukseen. Harjoitusviikko sisältää vaihtelevasti eri pituisia harjoituksia mikä helpottaa treenien sovittamista omaan arkeen.

KESKIVARTALON HALLINTA

Keskivartalon kontrollin & hallinnan harjoittaminen on paljon muutakin kuin “syvien vatsalihasten harjoittamista.”

Tärkeämpää olisi oppia käyttämään kehon lihastoimintaketjuja sujuvasti yhdessä ja näin saavuttaa parempi symmetria, jousto ja jäntevyys omaan istuntaan.

Keskivartalon harjoittamisessa olisi hyvä ottaa huomioon paitsi lajin aihettamat vaatimukset, myös kehon liikettä monipuolistavat liikevalinnat.

Keskivartalon voima ja hallinta vaikuttaa istunnassa mm.

 • Painopisteen säilyttäminen
 • Asennon ylläpitäminen
 • Tarkempi apujen käyttö 
 • Lajille tyypillisen alaselkäkivun ennaltaehkäisy

LIIKKUVUUS

Liikkuvuudella tarkoitetaan aina yhdistelmää liikelaajuudesta ja voimasta liikelaajuuden läpi. Ratsastajilla haasteeksi tulee usein se, että meidän oma lajimme on keholle kovin yksipuolinen ja staattinen.

Liikkuvuusharjoittelulle on monenlaisia erilaisia vaihtoehtoja – tähän valmennukseen olemme rakentaneet treenit kokonaisuudeksi niin, että se sisältää myös aktiivisia, liikkuvuutta kehittäviä liikkeitä. Löydät lisäksi arjen pikatreeneistä kaksi lyhyttä kehoa avaavaa harjoitusta!

LIIKEHALLINTA – TASAPAINO & KEHONHALLINTA

Liikehallinta eli motorinen kunto tarkoittaa kehon asentojen ja liikkeiden hallintaa sujuvasti, nopeasti ja tarkoituksenmukaisesti. Se koostuu peruskyvyistä: tasapaino-, reaktio- ja koordinaatiokyky sekä suuntautumis- ja liikeaistikyky. Ne vaikuttavat muun muassa kehon hallintaan, liikkumisen sujuvuuteen, voimaan, nopeuteen, rytmikkyyteen ja estetiikkaan.

Nämä ovat ratsastajalle todella tärkeitä ominaisuuksia ja valmennuksessa tämä on huomioitu harjoituksien liikevalinnoissa.

TABATA HARJOITUKSET

Treeneissä on mukana myös sykettä nostavia elementtejä kuten erilaisia hyppyjä. Tavoitteenamme on kehittää kehonhallinnan lisäksi sinun aerobista kapasiteettia, saada aikaan aineenvaihdunnallisia muutoksia (hikoilu on terveellistä!) ja hyppyjen kautta myös kehittää sinun jalkaterän toimintaa ja kehon jäntevyyttä.

 • Parantaa hapenottokykyä ja kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistöä
 • Tehostaa aineenvaihduntaa
 • Vapauttaa hyvänolon hormoneja elimistöön ja vähentää stressihormonien haitallisia vaikutuksia elimistössä
 • Kehittää lihaskestävyyttä

PSYYKKINEN VALMENNUS & MINDSET

Mielenhallinta on yksi tärkeä osa hyvinvointia, urheilua ja huippusuorituksia. Ratsastus on lajina ajoittain henkisesti hyvinkin vaativa ja yhteistyö suuren eläimen kanssa vaatii pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja myöskin kykyä hyväksyä, että aina kaikkia asiat eivät ole omissa käsissä (esim. hevosen loukkaantuminen, sairastuminen).

Haluamme tuoda valmennuksiimme myös mielen valmentamisen työkaluja ja auttaa valmennettaviamme kehittymään kokonaisvaltaisesti, monella eri tasolla.

Valmennuksissamme on lisäksi mukana urheilupsykologi Riikka Pasanen ja voit lukea lisää Riikasta MINDSET -luentojen omilta sivuilta!